Eventlarge riksportrett Et riksportrett (etter Eidsvold 1814), 2014 ©Trond Hugo Haugen / BONO 2014 Photo: André Severin Johansen

«Et riksportrett (etter Eidsvold 1814)»

Trond Hugo Haugen

10.5.2014 - 14.9.2014
Oslo S

Maleriet "Eidsvold 1814" av Oscar Wergeland har blitt stående som det visuelle symbolet på Grunnloven. 200 år etter Grunnlovens tilblivelse skaper Haugen et nytt riksportrett på Eidsvoll gjennom å speile vår egen samtid. I fotografiet "Et riksportrett (etter Eidsvold 1814)" er Norge skalert ned til 112 representanter, og representasjonen i bildet tilsvarer dermed det landet vi lever i i dag.

- Mange drar nok kjensel på fotografiets inspirasjonskilde som er "Eidsvold 1814" av Oscar Wergeland og som står som selve symbolet på den norske Grunnloven. Maleriet presenterer de 112 grunnlovsmennene som deltok i utformingen av den norske Grunnloven, men i mitt verk er derimot folket satt inn i Rikkssalen og Norge i dag er skalert ned til 112 personer. Verket kan betraktes som et bilde på dagens Norge, sier kunstner Trond Hugo Haugen.

Besøk "Et riksportrett"s hjemmeside: www.riksportrett.no

- Rom Eiendom er stolte over å være samarbeidspartner til utstillingen, og ikke minst kunne presentere fotografiet til Trond Hugo Haugen på Oslo S hvor mangfoldet av mennesker ferdes hver eneste dag. Menneskene i fotografiet er oss, avslutter kommunikasjonsrådgiver Monica Toften, Rom Eiendom. 

Fasadeverket er en del av utstillingen "1814 Revisited" produsert av Akershus Kunstsenter, og kuratert av Rikke Komissar. "1814 Revisited" løfter frem ulike tema som demokrati, ytringsfrihet og identitet, og med hele 18 nye verk gir utstillingen et innblikk i hva kunstnere i dag ønsker å formidle i anledning 200 års jubileet. Mer informasjon om "1814 Revisited".

Velkommen til åpning lørdag 10. mai kl. 13 på Oslo S, øvre torg:

  • Velkommen ved Svein Bjørkås, direktør i KORO. 
  • Åpningstale ved Eivind Røssaak,fagbokforfatter, medieviter ved Forskningsavdelingen i Nasjonalbiblioteket og tidligere gjesteprofessor ved Universitetet i Chicago.
  • Kunstneren vil være til stede ved åpningen

Fasadeverket på Oslo S er produsert av Koro/URO, i samarbeid med Akershus Kunstsenter, og er kuratert av Rikke Komissar.

Fotograf er André Severin Johansen

Prosjektet er støttet av Fritt Ord, og utført i samarbeid med Eidsvoll 1814, Rom Eiendom, Folk & Film, Postproduksjon og Megaprint.
 

"1814 Revisited - The Past is Still Present" vises på følgende steder i perioden 10. mai til 14. september: Akershus Kunstsenter, Lillestrøm Stallgården, Eidsvoll Verk Mago A og Eidsvoll Verk.
Ta buss til åpningen av "1814 Revisited - The Past is Still Present" fra Oslo S 10.mai kl 15.00.