Eventlarge hpj small crp

«Anarkist-ridderen»

Henrik Plenge Jakobsen

Rom for kunst har gleden av å presentere arbeider av Henrik Plenge Jakobsen på fasadene av Oslo S.

De to store arbeidene fremstår ved første øyekast som en lek med farger, mønster og ornamentikk. Titlene avslører derimot at bannerne har et meningsinnhold som setter de formale kvalitetene inn i en bestemt kontekst.

På fasaden mot Jernbanetorget henger banneret Liberté Egalité Fraternité (2013). Verket er inspirert av den franske revolusjonens idealer, og fargene er hentet fra det franske flagget, mens tittelen bærer slagordet ”frihet, likhet, brorskap”. Mønsteret, derimot, stammer fra føydaltidens hierarkiske samfunn, og står slik i motsetning til tittelen.

På fasaden mot sjøsiden henger Anarchist Knight (2007/2013). Her er mønsterets rigide ornamentikk fra middelalderen i kontrast til anarkistflaggets farger rødt og sort. Tittelen på verket (”Anarkist-ridderen” på norsk) viser til et paradoks, hvor det å innordne seg etter rang og tilhørighet i et klassesamfunn brytes av et ønske om fravær av herskere.

Henrik Plenge Jakobsen (født 1967) er en av Danmarks mest anerkjente kunstnere. Han er utdannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og fra Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris. Plenge Jakobsen var tidligere professor på Kunstakademiet i Oslo, og er for tiden aktuell med utstillingen Kapital på Museet for samtidskunst i Roskilde, Danmark.

Kurator og produsent: Kunsthall Oslo og Hovind.

Eventsmall anarchist knight jpg 1024x682