«Favorittsitater»

30.9.2010 - 2.11.2010
Oslo S

Fra 30. september 2010 kunne publikum over hele landet sende inn sine favorittsitater til nettsiden favorittsitat.no og sitatene ville umiddelbart rulle over en seks meter lang skjerm på Oslo Sentralstasjon. Prosjektet var en del av Leseåret 2010 som hadde som mål å skape større leseglede.

I en måned ville den seks meter lange skjermen by på Norges favorittsitater fra en bok, en låt, en film eller en tegneserie. Sitatene kunne legges inn på en nettside, som også fungerte via mobiltelefon. Prosjektleder Reinert Mithassel ved Deichmanske bibliotek i Oslo håpte at skjermen ville vise fram Norges sitatfavoritter, samt ukjente perler, alt fra utsagn fra politikere og komikere til tankevekkende litteratur av våre mest kjente forfattere.
 
– Gjennom dette prosjektet håper vi at publikum vil bli inspirert til å ta fatt på en bok, eller vil dele sine sitater med andre, forteller Mithassel. Forfatter Henrik Langeland har testet ut favorittsitat.no på Oslo S før åpningen, og liker prosjektet: —Et sitat rommer en form for sannhet. Det kan inneholde en overraskelse, være provoserende eller vekke patos. Det er et fint prosjekt at man kan oppleve litteratur også på Oslo S og på den måten spre litt mentalt krydder i forbindelse med NSBs ikke alltid like spennende reiser, sier Henrik Langeland. 

Prosjektet er en del av Leseåret 2010. Idéen til leseåret 2010 kom fra Norsk Bibliotekforening og Landsorganisasjonen. Kulturdepartementet legger føringene for satsingen, som har voksne som leser lite som hoveddmålgruppe. Foreninga !les er den sentrale aktøren i dette fireårige leseløftet. Deichmanske bibliotek står bak favorittsitat-prosjektet i samarbeid med Rom for kunst.

Eventlarge sitat 7 forfatter liten