«Finsk videokunst»

7.2.2007 - 28.3.2007
Oslo S

Rom for kunst presenterte de finske videokunstnerne Santeri Tuori, Pasi Autio og Hannu Karjalainen sine verk på Oslo S i et samarbeid med Finsk Norsk Kulturinstitutt i 2007. Denne presentasjonen var i tilknytning til utstillingen PHOTO FINNISH – THE HELSINKI SCHOOL på Stenersenmuseet 8. februar – 29. april samme år.

Portrettet stod i fokus da disse tre anerkjente videokunstnerne fra finland som viste sine verk på Oslo S.

 • Santeri Tuori – Karlotta, 2003 og Wilma, 2006
  “Through a Looking Glass”
  Mange av Tuoris tidligere arbeider har vært nært knyttet til portrettet og hvordan vi forstår det. “Through a Looking Glass” – serien prøver å snu situasjonen motsatt og se hvordan vi ser på oss selv, hva slags ønsker vi har og hva slags roller vi prøver.
 • Pasi Autio – Kyllä hmm ei hmm (Yes hmm no hmm), 2004-2006.
  Det er ordene lek, eksperiment, improvisering og intuisjon som beskriver Autios kunstneriske arbeid best for tiden. Han begynner uten klar målsetting, tar avgjørelser intuitivt og lar verket ta form i løpet av arbeidsprosessen. Han forsøker å ikke tenke på temaer eller innhold, for det kan bare få arbeidet til å stoppe opp og bli et uoverkommelig hinder. Verket “kyllä hmm ei hmm” har nettopp blitt til gjennom en slik prosess.
 • Hannu Karjalainen – Man In A Blue Shirt, 2006
  “Jeg har alltid vært interessert i og opptatt av portretter. Bare forestillingen om et portrett, det være seg et maleri eller et fotografi, lover den som ser det et glimt inn i personligheten, kanskje helt inn i sjelen, til den som er portrettert.”

The Helsinki School er et høyt respektert begrep innen samtidsfotografi og video internasjonalt. Skolen representerer en måte å tenke på som har utviklet seg ved Konstindustriella Högskolan i Helsinki. “Fokus ved utdanningen er rettet mot kritikk, samarbeid og utveksling av ideer, teori møter virkeligheten”, sier Timothy Persons, studierektor ved Konstindustriella Högskolan siden 1995 og kurator for utstillingen.


Prosjektet er et samarbeid med Finsk Norsk Kulturinstitutt.

Produsert av Rom for kunst ved Kulturbyrået Mesén.

Eventsmall maninablue
Eventsmall karlotta  santeri tuori