Eventlarge web hot coffee

«January Morning»

Eline Mugaas

18.12.2013 - 31.12.2013
Oslo S

Rom for kunst har gleden av å presentere arbeider av Eline Mugaas på fasadene av Oslo S.

Mugaas regnes som en av Norges mest anerkjente kunstfotografer. Prosjektet hun viser på fasadene mot Jernbanetorget og sjøsiden har hun kalt January Morning og består av to fotografier. Kunstneren har tatt utgangspunkt i Oslo S som et hyper-offentlig sted hvor en strøm av folk med forskjellig bakgrunn ferdes av et utall forskjellige årsaker. Hun finner frem til det som de alle kan ha felles, nemlig de personlige erfaringene i den private sfæren. Begge bildene kontrasterer flyktige, intime opplevelser med et storslått billedspråk som er nærmest sublimt. Som i historiske tematiseringer av det sublime, spiller solen og sollyset en avgjørende rolle i begge.

I bildet Hot Coffee som henger på fasaden på Jernbanetorget ser vi en hjemlig situasjon: et respatexbord med tre kaffekopper. Morgenlyset strømmer inn vinduet og kaster en kjegle av lys gjennom det mørke rommet. Det dramatiske perspektivet, dampen og de lange skyggene fra koppene og kontrasten mot det mørke interiøret gir den prosaiske morgenkaffen et formalt uttrykk som kan minne om romantikkens landskapsmalerier.

Eventsmall mugaas web fasade
Eventsmall web touching sun1

Touching Sun som henger på fasaden mot sjøsiden leker også med forholdet mellom det private fotografiet og det storslåtte maleriet. En disig morgenhimmel, med sjatteringer av lilla, blått og grått rundt en hvitglødende sol, danner en bakgrunn som kunne vært hentet fra Caspar David Friedrich. Men den visjonære protagonisten som skuer mot evigheten i det kjente maleriet «Der Wanderer über dem Nebelmeer» er her byttet ut med kunstnerens egen hånd, som i sterkt motlys trer inn som forgrunnsfigur i bildet.

Eline Mugaas (født i 1969 i Oslo) er utdannet ved Cooper Union for the Advancement of Science and Art i New York. Hun har stilt ut i anerkjente gallerier og museer i Norge og utlandet, blanet annet Galleri Riis i Oslo, Bergen Kunsthall, Galerie Jérome Poggi i Paris og Kunsthalle Zurich. Sammen med Elise Storsveen gir hun ut kunstfanzinen Album.

Kurator og produsent: Kunsthall Oslo og Hovind