Eventlarge img 9754 crp

«Kjartan som puddel»

Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark (1932-2008) regnes som en pioner innen eksperimentell kunst i Norge. For Slettemark var det ikke noe skille mellom kunsten og hans eget liv, og særlig er han kjent for kunstverk hvor han iscenesetter seg selv. På fasadene av Oslo S henger nå bilder fra to av disse iscenesettelsene: Kjartan som puddel (1975) og Kjartan som pin-up (2007).

På fasaden mot Jernbanetorget vises Kjartan som puddel, I-III fra 1975. Puddelen var et motiv Slettemark utviklet etter et ublidt møte med sosialkontoret, og utkledd som hvit kongepuddel dukket han opp som uinvitert gjest på gallerier og museer verden over – til manges provokasjon, men også forlystelse. Som velpleid puddel ville Slettemark på sin særegne måte si noe om kunstnerens utsatte og vanskelige rolle som underdog og sliter, kjæledyr og tilpasningsdyktig vesen – med opprørstrang.

På fasaden mot sjøsiden henger bildet Kjartan som pin-up fra 2007, der den 75 år gamle kunstneren poserer som Marilyn Monroe. De røde leppene er et plastlokk fra en boks med peanøttsmør, og stofftrykket har klare referanser til Andy Warhols berømte portretter av den verdenskjente skuespilleren. Slettemark viser her at fremstilling av skjønnhet ikke kun bør være forbeholdt de unge og vakre.

Tidsspennet mellom Kjartan som puddel og Kjartan som pin-up, som er på 32 år, sier mye om hvordan Slettemark aldri sluttet å overraske, provosere og sette spørsmålstegn ved kunstnerens og menneskets rolle og plass i samfunnet.


Eventsmall kjartan s web
Eventsmall kjartan pinup  728x1024

Kjartan som puddel er fotografert av Brita Olsson, som dokumenterte Slettemarks liv og kunstnerskap nærmest gjennom hele hans karriere, mens Kjartan som pin-up er fotografert av Hans Esse Esselius.

Slettemark ble født i 1932 i Naustdal i Sogn og Fjordane og var utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens kunstakademi i Oslo, Gerlesborgskolan og Konsthögskolan i Stockholm. Slettemark ble svensk statsborger i 1966 og døde i Stockholm i 2008. Slettemark er representert i Nasjonalmuseets samlinger.

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design ved Museet for samtidskunst, viser utstillingen KjARTan Slettemark, kunsten å være kunst fra 14. september 2013 til
23. februar 2014.

Kurator og produsent: Kunsthall Oslo og Hovind.