«Kunstakademiets Julekalender»

1.12.2012 - 24.12.2012
Oslo S

Fra 1. desember er det mulig å følge med på vår kunstneriske julekalender på Oslo S. I et belyst vitrineskap kan du se et nytt kunstverk hver dag. Skapet befinner seg på Jernbanetorget ved inngangen til Østbanehallen.

Det skal stilles ut malerier, foto, tekst, skulpturer, objekter og assemblager som er laget av kunstnere tilknyttet Kunstakademiet i Oslo (KHIO): Studenter, alumni og ansatte. I tillegg vil et banner pryde fasaden til Oslo S i hele perioden. Banneret (stort bilde) er et eget kunstverk av Mohamed Fadlabi, som er en del av Julekalenderen. Bidragene til kalenderen publiseres også på websiden www.kunstakademiets-julekalender.no. Bidragene er valgt ut av Tito Frey og representanter fra KHIO.

Tito Frey er grunlegger og har organisert Kunstakademiets Julekalender i tre år. Tidligere har vitrinen stått utenfor KHIO i Seilduksgata. I år gjennomføres prosjektet i sammarbeid med Rom for Kunst på Oslo S hvor mange flere mennesker får muligheten til å oppleve kunstverkene. Stasjonen er et offentlig sted, noe som årets Julekalender forholder seg til. Vitrineskapets dimensjoner setter rammer og legger føringer for verkenes karakter og form.


Eventsmall 03 ono
Eventsmall 05 ono

Vitrineskap som visningsrom har en historisk betydning for Oslo. På 60- og 70-tallet hadde man «Byens bilde» ved Stortinget. Under Unge Kunstneres Samfunds (UKS) ledelse ble det vist ett nytt arbeid hver måned i dette skapet. Mange anerkjente kunstnere stillte ut den gang, og flere av kunstnerne tok opp politiske problemstillinger som skapte diskusjoner om hva som var akseptabelt å vise i et offentlig rom. Her kan nevnes Kjartan Slettemarks bilde «Av rapport fra Vietnam, barn overskylles av brennende napalm, deres hud brennes til svarte sår og de dør». Vitrineskapet og bildet ble knust av en misfornøyd tilskuer.

Galleri “One Night Only” kommer til å ha en retrospektiv utstilling som viser alle verkene 7. januar 2013. “One Night Only” gjennomfører ukentlige utstillinger på UKS og er drevet av Jon Benjamin Tallerås, Mohamed Fadlabi, Andreas Hald Oxenvad og Tito Frey.

Kurator og produsent: Kunsthall Oslo og Hovind.

Eventsmall 01 ono
Eventsmall 06 ono