Eventlarge operaen k host

«Operaen»

10.4.2008 - 15.6.2008
Oslo S

Katja Høst tematiserer identitet og selvforståelse på individuelt så vel som på kulturelt plan i sine arbeider. I utstillingen Operaen, som bestod av en skulpturell fotoinstallasjon på Christian Frederiks plass, fotografier i stort format på fasaden av Oslo S og en video, var det nasjonsbyggingen i Norge og de store kulturløftene hun rettet søkelyset mot. 

Ved å belyse historien til Folketeaterbygningen som har huset Den Norske Opera & Ballett i nærmere 50 år ønsket kunstneren å invitere til et historisk perspektiv på operaprosjektet i Bjørvika. Gjennom fotografisk dokumentasjon av den gamle operaen og redigering av historisk filmmateriale om Folketeaterbygningen, åpnet kunstneren for refleksjon over likheter og forskjeller i disse to kulturløftene.

På Christian Frederiks plass representerte installasjonens 13 betongelementer scene og publikumssal smeltet sammen, og betrakteren ble invitert til å sitte på plassen med utsikt til det nye operahuset i Bjørvika. I dette skjæringspunktet var belyst av politiske og ideologiske føringer bak de to satsingene. Mens Folketeateret ble bygget noe bortgjemt i en forretningsgård for å gi arbeiderne tilgang på rimelige teaterbilletter, er operaen i Bjørvika et ikonbygg og hjørnesteinen i målsetningen om revitalisering av en hel bydel.

Eventsmall kh 8793
Eventsmall  3

Katja Høst er utdannet ved institutt for fotografi på Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt separatutstillinger i Norge og Canada, samt deltatt på flere utstillinger i Norge, Danmark, England, Canada og USA. Installasjonen på Christian Frederiks plass er utarbeidet i samarbeid med rom-designer og interiørarkitekt Hege Roksand.

Utstillingens visningssteder: 
Paléhaven, mellom trærne på Christian Frederiks plass: skulpturell installasjon med fotografier og lydlig verk i trærene av Leif Inge & Park4DTV’’s Raudio.
Fasaden ved hovedinngangen Øvre Jernbanetorg: fotografi i stort format. Fasaden inngang Flytoget: fotografi i stort format.
Videoskjerm inne på Oslo S ved nedangen til t-banen i nordenden av bygget: videoverk.

Eventsmall 2406222024 4f42f758e0 b
Eventsmall kh 8769
Eventsmall kh 8875

Presseomtale: Aftenposten Østkantavisa Kulturkompasset Ballade Morgenbladet Norsk Komponistforening bidrar med åpningsstuntet: Instant – en pulveropera (Urfremføring) Produksjonen Operaen er støttet av ROM eiendom AS, Statsbygg, Oslo kommune, Megaprint AS, Den Norske Høytalerfabrikken og Byggimpuls AS. Produsert av Rom for kunst ved prosjektleder Kulturbyrået Mesén

Eventsmall kh 8838
Eventsmall 2406215884 6e2620391e o