Eventlarge operaen 03 560

«Operaen»

26.3.2009 - 27.9.2009
Oslo S

Katja Høst sin skulpturelle installasjon Operaen gjenåpnet i 2009 på Oslo S. Katja Høst tematiserer identitet og selvforståelse på individuelt så vel som på kulturelt plan i sine arbeider. I utstillingen Operaen, bestående av en skulpturell fotoinstallasjon og en video på Oslo sentralstasjon, var det nasjonsbyggingen i Norge og de store kulturløftene hun tematiserte.

Gjennom fotografisk dokumentasjon av den gamle operaen og redigering av historisk filmmateriale om bygningen, retter Høst søkelyset mot Folketeaterbygningen som huset Den Norske Opera & Ballett i nærmere 50 år.

Installasjonen, som bestod av 13 betongelementer, representerer scene og publikumssal smeltet sammen. Fotografier fra folketeaterbygningen og utdrag fra åpningstalen i 1952 er montert på deler av skulpturen. På denne måten åpner Høst for refleksjon over likheter og forskjeller i disse to kulturløftene, og inviterer betrakteren til å sitte ned og innta et historisk perspektiv på operaprosjektet i Bjørvika.

Katja Høst er utdannet ved institutt for fotografi på Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt separatutstillinger i Norge og Canada, samt deltatt på flere utstillinger i Norge, Danmark, England, Canada og USA. Installasjonen er utarbeidet i samarbeid med interiørarkitekt Hege Roksand.

Eventsmall operaen 02 560
Eventsmall operaen 01 560

Utstillingens visningssteder:
• Ved inngangen til flytoget: skulpturell installasjon med fotografier.
• Videoskjerm inne på Oslo S ved nedangen til t-banen: videoverk.
Visningsperiode video: 27. mars – 6. mai 2009.

Oppdragsgiver Rom for kunst: ROM eiendom AS / NSB
Betongstøp: Byggimpuls AS
Prosjektet er støttet av Statsbygg og Oslo Kommune.
Produsent og prosjektleder: Kulturbyrået Mesén