Eventlarge knolvhal copyrig1286465655 Knølhval fotografert av Bryant Austin.

«Øye til øye»

Bryant Austin

17.3.2010 - 28.4.2010
Oslo S

Austins arbeider gir seeren en unik opplevelse av å være til stede i hvalenes element, på havets dyp – øye til øye med de enorme dyrene, slik Austin selv har vært. Hans fototeknikk er avhengig av at hvalene oppsøker ham og kommer bare på få meters hold. Austin bruker måneder på å nærme seg en bestemt hvalpopulasjon, og bruker verdens mest avanserte digitale fototeknologi for å reprodusere bildene i naturlig størrelse.

- Å være øye til øye med en nysgjerrig hval er en sjelden og svært spesiell opplevelse. Møtet med dyrets bevisste blikk er et øyeblikk som overgår ord, og kun kan kommuniseres visuelt. Jeg er glad for å kunne bidra til å gi et helt nytt perspektiv på hvaler, og håper at dette vil stimulere og inspirere til debatt om hvordan vi skal oppføre oss overfor disse dyrene, sier Austin.

- Vi håper og tror at det å møte hvalene “øye til øye” slik vi her gir det norske publikum mulighet til, vil skape en ny forståelse og større respekt for disse dyrene, og vi er spent på reaksjonene fra publikum når utstillingen nå flyttes ut i det offentlige rom, sier sjøpattedyransvarlig for Dyrebeskyttelsen Norge, veterinær Tanya Schumacher.

- Vi mener at nordmenn er klare for å se på hvaler og hvalfangst med nye øyne, og den gode mottagelsen utstilingen og kampanjen har fått hittil tyder på nettopp dette. Fotografiene er imponerende og storslagne - men vi ser også denne utstillingen som en utfordring til oss mennesker: Kan vi stå øye til øye med disse skapningene uten å se bort, etter alt menensker har utsatt dem for? sier veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen.

Eventsmall dsc 0027 2
Eventsmall v gehval oye2   copyright bryant austin

Utstillingen viste jordens største dyr, hvalene, i storformat på Oslo S. Bildet på fasaden Oslo S presenterte en vågehval i størrelse 25 × 6 meter, som prydet forsiden av Oslo S en måned. Ellers kunne du se utstilingen på vei til Flytoget, 2 etj. og på Flytogets fasade mot sjøsiden.

Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH-for dyrs rettigheter og World Society for the Protection of Animals stod bak presentasjonen av utstillingen i Norge – og da utstilingen ble vist i Oslo var det i samarbeid med Rom for Kunst på Oslo S.

Utstillingen er produsert av Kulturbyrået Mesén

Mer informasjon
Utstillingen
Kampanjen Det Store Bildet
Bryant Austin
Dyrebeskyttelsen Norge
NOAH–for dyrs rettigheter
WSPA

Presseoppslag
Tønsberg Blad
Ditt Dyr

Eventsmall dsc 0039 2